Προϊόντα Μελισσοκομίας Αμφίπολης

Βασιλικός Πολτός

Βασιλικός πολτός

Ο βασιλικός πολτός είναι προϊόν έκκρισης των φαρυγγικών και γναθικών αδένων των νεαρών εργατριών, μελισσών, όταν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες Θα μπορούσε να περιγραφεί ως μια πρωτεϊνούχα κρέμα γαλακτερού χρώματος, με έντονη οξύτητα, με κάποια ιδιάζουσα οσμή και υπόπικρη γεύση.

Αποτελεί την αποκλειστική τροφή των βασιλισσών εφ’ όρου ζωής. Αποθηκεύεται στα ειδικά βασιλοκελιά από τις νεαρές εργάτριες για τη διατροφή των βασιλικών προνυμφών. Εξαιτίας της διαφορετικής αυτής τροφής, η βασίλισσα αποκτά διπλάσιο μέγεθος από τις εργάτριες και ζωηρά χρώματα και ζει 30 φορές περισσότερο από τις εργάτριες.

Ο Βασιλικός πολτός, αποτελείται κατά το 67% σε νερό, 15.5 % σε πρωτεΐνη, 12.5 % σε σάκχαρα και 4% σε λιπίδια και μεταλλικά άλατα. Η πρωτεΐνη, παρέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα σε επαρκείς αναλογίες. Τα σάκχαρα αποτελούνται κυρίως από φρουκτόζη και γλυκόζη σε σχετικά σταθερή αναλογία, όμοια με του μελιού. Η αναλογία λιπιδίων, είναι ένα σπουδαίο και πολύ ενδιαφέρον χαρακτηριστικό του βασιλικού πολτού. Τα λιπίδια αποτελούνται κυρίως από λιπαρά οξέα σε ασυνήθιστη και σπάνια δομή, κυριότερο το υδροξυτρανσδεκενοικό οξύ που έχει αντιβακτηριδιακές και μυκητοκτόνες ιδιότητες.

Αυτό που δίνει εκπληκτικές ιδιότητες στο βασιλικό πολτό είναι η αφθονία σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β που είναι καθοριστικό για την καλή λειτουργία όχι μόνο του νευρικού μας συστήματος αλλά και ολόκληρου του οργανισμού, περιέχεται θειαμίνη Β1 3.9mg, ριβοφλαβίνη Β2 26,5mg, νιασίνη Β3 84mg, παντοθεικό οξύ 186mg, πυριδοξίνη Β6 2,4mg, ινοσιτόλη 100mg, βιοτίνη 1,7mg, φυλλικό οξύ 0,2mg.

Σε μικρότερες ποσότητες περιέχονται οι βιταμίνες : C, D, A, E. Τα κυριότερα μεταλλικά στοιχεία που περιέχει είναι : Κ, Ca, Na, Zn, Fe, Cu και Mn αξιόλογη η επικράτηση του K λιγότερη όμως από την γύρη. Επίσης, περιέχει μια σειρά ενεργών ουσιών, όπως η ακετυλοχολίνη που βρίσκεται σε ποσότητα πάνω από 1 mg/gr και η οποία έχει αγγειοδιασταλτικές ιδιότητες χρήσιμες για τη θεραπεία κυκλοφορικών διαταραχών που απαντώνται σε ηλικιωμένα άτομα.

Ο βασιλικός πολτός βοηθά στο αγγειοκαρδιακό, κυκλοφορικό, γενετικό-ουροποιητικό, νευρικό και δερματολογικό σύστημα. Βοηθά στην αύξηση της φυσικής, σεξουαλικής και πνευματικής κατάστασης του ανθρώπου, ενώ από τελευταίες έρευνες έχει αποδειχθεί ότι έχει αντιγριπικές και αντικαρκινικές ιδιότητες. Ανάγκη του βασιλικού πολτού έχει ο καθένας που αισθάνεται κατάπτωση και αδυναμία.

Ο βασιλικός πολτός λόγω της σύνθεσης του είναι πολύ ευαίσθητος στο φως και στον αέρα. Έχει βρεθεί ότι διατηρεί τις ιδιότητές του σε θερμοκρασία περιβάλλοντος 20-30 βαθμούς C για 20 ώρες. Στη συντήρηση του ψυγείου για 6-12 μήνες και στην κατάψυξη μέχρι 2 χρόνια. Σε ανάμιξη με το μέλι διατηρεί τις ιδιότητές του μέχρι ένα μήνα.

Για τον φρέσκο βασιλικό πολτό η ημερήσια δόση είναι έως και μισό γραμμάριο. Η καλύτερη ώρα για τη χορήγησή του είναι το πρωί, ένα τέταρτο πριν το πρωινό γεύμα, βάζοντας την ποσότητα κάτω από τη γλώσσα για να απορροφηθεί από το κυκλοφορικό σύστημα χωρίς να έρθει σε επαφή με το στομάχι όπου θα μπορούσε να καταστραφεί από τα οξέα του. Η χρήση θα πρέπει να γίνεται για 20 ημέρες, να ακολουθεί παύση 10 ημερών και μετά να επαναλαμβάνεται ο κύκλος.

Ο βασιλικός πολτός αποτελεί ένα θαύμα της φύσης. Από τις πρώτες κιόλας μέρες της χρήσης δίνει το αίσθημα της ευεξίας που προέρχεται από τη σημαντική τόνωση του νευρικού συστήματος. Η μνήμη και οι σεξουαλικές ικανότητες γίνονται φυσιολογικές. Ύστερα από μερικές εβδομάδες χρήσης η επιδερμίδα και κυρίως το πρόσωπο αποκτούν νεανική εμφάνιση. Ο βασιλικός πολτός τρέφει και δυναμώνει τους μυς, τα νεύρα, τους αδένες εσωτερικής εκκρίσεως και αυξάνει τα ερυθρά αιμοσφαίρια του αίματος.

Για μας προτεραιότητα είναι να φτάσει ο βασιλικός πολτός, φρέσκος, έτσι όπως βγαίνει από το μελισσοκομείο μας, μέσα από τα βασιλικά κελιά, χωρίς να χάσει τις πολύτιμες ιδιότητές του, στα χέρια σας. Είμαστε σίγουροι ότι θα ανακαλύψετε κι εσείς τις θαυματουργικές ιδιότητες του αυθεντικού βασιλικού πολτού που παράγουμε.

Βρισκόμαστε στο Δήμο Αμφίπολης, στους πρόποδες του όρους Παγγαίου.
Διεύθυνση

Σύρπας Παναγιώτης

τ.κ. 62041, Ροδολίβος
Δήμος Αμφίπολης,
Ελλάδα

Επικοινωνήστε μαζί μας


Τηλ.: 0030 2324071417
Κιν.: 0030 6973473206
Mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
www.amfipolis-bee.gr