Κρυστάλλωση μελιού
Κρυστάλλωση είναι ο σχηματισμός κρυστάλλων μονοένυδρης γλυκόζης από ένα διάλυμα σακχάρου υπέρ-κορεσμένου (δηλ. Μέλι).
Το ποσοστό της κρυσταλλοποίησης αυξάνει με:
- Μικρότερη περιεκτικότητα σε νερό
- Υψηλότερη περιεκτικότητα σε γλυκόζη
- Παρουσία στερεών σωματιδίων (δηλ. Κόκκων γύρης & κρύσταλλα μέλι)
- Θερμοκρασία κοντά στους 14 οC (Θερμοκρασίες άνω των 28 °C και κάτω από 5 °C αποτέλεσμα σε πολύ αργή κρυστάλλωση)
- Ανάδευση
Σημειώστε ότι η πιο αργή κρυστάλλωση παράγει μεγαλύτερες και πιο ακανόνιστη κρυστάλλους.
Η κρυστάλλωση του μελιού είναι απολύτως φυσιολογικό και δεν βλάπτει το μέλι. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η διαδικασία κρυστάλλωσης μπορεί να αντιστραφεί με ήπια θέρμανση του μελιού να «λιώσει» των κρυστάλλων.
Πώς να απαλλαγείτε απο την κρυστάλλωση του μελιού
Η κρυστάλλωση του μελιού είναι ένα φυσικό φαινόμενο που συμβαίνει όταν οι φυσικές ζάχαρες του μελιού (κυρίως η γλυκόζη) σχηματίζουν κρυστάλλους. Αυτό δεν σημαίνει ότι το μέλι έχει χαλάσει, αλλά μπορεί να επηρεάσει την υφή του. Αν θέλεις να απαλλαγείς από την κρυστάλλωση και να επαναφέρεις το μέλι στην υγρή του κατάσταση, ακολουθήστε τις παρακάτω μεθόδους:
1. Ζέσταμα σε μπεν-μαρί (υδατόλουτρο)
Αυτή είναι η πιο ασφαλής μέθοδος:
- Βάλε το βάζο με το μέλι σε ένα σκεύος με ζεστό νερό (όχι βραστό).
- Θερμαίνετε το νερό μέχρι περίπου 40-45°C (δεν πρέπει να υπερβεί τους 50°C, γιατί αυτό μπορεί να καταστρέψει τις θρεπτικές του ιδιότητες).
- Ανακατεύετε το μέλι κατά διαστήματα για να βοηθήσετε την ομοιογενή διάλυση των κρυστάλλων.
- Αν χρειαστεί, μπορείς να επαναλάβεις τη διαδικασία για να βεβαιωθείς ότι το μέλι έχει επανέλθει στην υγρή μορφή του.
2. Χρήση φούρνου
- Αν έχεις μεγάλο δοχείο με μέλι, μπορείς να το τοποθετήσεις σε φούρνο προθερμασμένο στους 40-45°C για 4 περίπου ώρες.
- Καλό είναι να παρακολουθείς τη διαδικασία για να μην υπερθερμανθεί το μέλι.
3. Μικροκύματα (με προσοχή, δεν συνιστάτε)
Η χρήση μικροκυμάτων για την επαναφορά του μελιού στην υγρή του μορφή πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή, καθώς η γρήγορη και άνιση θέρμανση μπορεί να καταστρέψει τα θρεπτικά του συστατικά. Αν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε μικροκύματα, ακολουθήστε αυτά τα βήματα:
- Τοποθέτησε το μέλι σε ένα θερμοανθεκτικό δοχείο και θέρμανέ το στα μικροκύματα σε χαμηλή ισχύ για 30 δευτερόλεπτα.
- Ανακάτεψε και συνέχισε στα μικροκύματα για ακόμη 30 δευτερόλεπτα, αν χρειαστεί.
- Φρόντισε να μην θερμάνεις το μέλι πολύ γρήγορα ή υπερβολικά, για να μην αλλοιωθεί η ποιότητά του.
Σημαντικές σημειώσεις:
- Μην χρησιμοποιείς υψηλή θερμοκρασία, καθώς μπορεί να χάσει μέρος από τα θρεπτικά του συστατικά.
- Η κρυστάλλωση του μελιού δεν επηρεάζει την ποιότητα του και είναι φυσικό φαινόμενο που συμβαίνει με το χρόνο.